Skaldjurssoppa: Suverän skaldjurssoppa (Recept.se)

Skaldjurssoppa: Suverän skaldjurssoppa (Recept.se)

Ett supergott recept som passar både till nyår och faktiskt: resten av året!

Ingredienser:

350 g fryst skaldjursmix
1 purjolök
2 fint rivna vitlöksklyftor
smör eller olja till stekning
salt, peppar
2 msk hackad persilja
3 dl vitt vin
1 mindre fänkål
2 msk hummerfond
4 dl fisk- eller grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde med lägre fetthalt
450 g frysta blåmusslor med skal eller färska om du hittar
1 ask körsbärstomat

Har du fler ingredienser som du gillar att ha i din fisksoppa, kan du såklart testa att ha med här och se hur det funkar med dessa smaker och ingredienser.


Laga till det så här:

1. Tina skaldjuren, gärna i kylen. Låt dem rinna av väl.

2. Strimla purjolöken och fräs den i matfettet med vitlök en stund. Salta och peppra.

3. Tillsätt hälften av persiljan och vinet. Koka ihop i ca två minuter.

4. Tillsätt tunt skivad fänkål i mindre bitar. Häll över fond, buljong och grädde. Puttra samman i ca 8 min eller gärna längre om man har tid, ju längre, desto godare smak.

5. Koka de frysta musslorna under lock i ungefär 6 min, ta upp musslorna och släng de som är stängda. Rosta tomaterna i lite olja under tiden i 200 grader, 10–15 min.

6. Tillsätt skaldjursmixen när det är kvar någon minut av koktiden. Tillsätt sist musslorna i sitt skal och låt det bli varmt och smaka av.

7. Toppa soppan med rostade tomater och hackad persilja. Servera ljust surdegsbröd till.


Här finns orginalreceptet.

---- Utmaning: kör en vegansk månad!

Kommentarer