Krämig Janssons frestelse (Mitt Kök)

 

Krämig Janssons frestelse


En riktigt krämig och god Janssons frestelse brukar segla upp på recepttoppen i december, men det är ju en rätt med rötter i våra svenska traditioner som funkar vid alla högtider. Och faktiskt annars med, eller hur?

Det här receptet kommer från Mitt Kök, där också bilden är lånad från. Tack för maten!


Ingredienser

 till 8 personer

1 gul lök

3 msk smör

8-10 medelstora potatisar 

1 burk ansjovisfiléer på ca 100 gram

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 msk ströbröd


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i lite av smöret i en stekpanna.

2. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, sedan lök, ansjovis och sedan resten av potatisen. Droppa över lite av ansjovisspadet. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet. Klicka på resten av smöret.

3. Grädda i nedre delen av ugnen 45–50 minuter, tills potatisen är mjuk. Kontrollera med en sticka.

Kommentarer