Comfort food: Boeuf Bourguignon (Köket.se)

Comfort food där egentligen lite fet och onyttig mat, men för oss i Sverige tycker jag att det passar med benämningen comfort food när det är maträtter som gör en lycklig inombords när hösten drar in över våra nordliga grader och sveper in den i en halvårsfilt av mörker.

Detta recept kommer från Köket och jag gillar den lilla variationen på ingredienser som alla uppsjöar av recept på Boeuf Bourguignon som finns.



Ingredienser500 g högrev
3-4 skiva bacon (eller sidfläsk)
1 gul lök
12 steklökar
2 morötter
3 klyfta vitlök
8 champinjoner
2-3 msk vetemjöl
3-4 dl rött vin
2 dl kalvfond
2 msk tomatpuré
0,1-1 msk timjan
3 lagerblad
persilja, till garnering

Tillagning:
Skär köttet i cirka 3 cm stora tärningar.
Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.
Skär morötterna och skiva löken.
Fräs dem lätt och lägg över i grytan, salta och peppra.
Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker.
Häll på vin och buljong så att det täcker.
Tillsätt kalvfond, tomatpuré, timjan, lagerblad och koka upp under omrörning.
Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar cirka 1-2 timmar.
Skala smålökarna.
Låt dem torka och fräs i smör.
Häll på en skvätt vatten och koka lökarna mjuka.
Dela champinjonerna om de är stora.
Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt en klick smör och bryn svampen.
Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.
Koka upp grytan och tillsätt smålökar, svamp och bacon.
Låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med mandelpotatismos och klippt persilja som garnering.

Tack för lånet av bild och recept Köket!

Kommentarer