Känns lite lyxigt, men behöver inte bli så dyrt som man skulle kunna tro.
4 PORTIONER
ROTSELLERIPURÉ:
0.5 kg skalad, delad rotselleri (ca 5x5 cm bitar)
0.5 klyftad gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
vatten
1 dl grädde
MUSSELSÅS:
1 kg färska blåmusslor
1 strimlad gul lök
2 skivade vitlöksklyftor
1 dl grovt hackad färsk timjan
1 msk olivolja
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 msk smör
600 g torskrygg
= finns i Coops ekologiska sortiment
Gör så här
1
Lägg rotselleri, lök och buljongtärning i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Koka rotsellerin mjuk, cirka 15 minuter. Häll av spadet, tillsätt grädden och mixa med stavmixer till en slät puré.
2
Borsta eller skrapa musselskalen rena och dra bort skägget. Knacka musslorna i diskbänken om de är öppna. Stängs de inte är de döda och ska inte ätas. Skölj musslorna väl.
3
Bryn lök, vitlök och timjan i olivolja i en stor kastrull med lock, cirka 4 liter. Tillsätt vin och vatten, låt det koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock på hög värme cirka 5 minuter, skaka kastrullen då och då. Sila av vätskan i en kastrull, tillsätt grädde och låt koka upp.
4
Smält smöret i en panna och stek fiskbitarna på medelhög värme, 3-5 minuter på varje sida.
5
Servera fisken med musslor, sås och rotselleripuré och eventuellt lite färsk timjan.
Kommentarer
Skicka en kommentar