Torskrygg med musselsås och rotselleripuré (Coop)



Känns lite lyxigt, men behöver inte bli så dyrt som man skulle kunna tro.


4 PORTIONER

ROTSELLERIPURÉ:
 0.5 kg skalad, delad rotselleri (ca 5x5 cm bitar)
 0.5 klyftad gul lök
 1 grönsaksbuljongtärning
 vatten
 1 dl grädde

MUSSELSÅS:
 1 kg färska blåmusslor
 1 strimlad gul lök
 2 skivade vitlöksklyftor
 1 dl grovt hackad färsk timjan
 1 msk olivolja
 2 dl vitt vin
 2 dl grädde
 1 msk smör
 600 g torskrygg
 = finns i Coops ekologiska sortiment

Gör så här
1
Lägg rotselleri, lök och buljongtärning i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Koka rotsellerin mjuk, cirka 15 minuter. Häll av spadet, tillsätt grädden och mixa med stavmixer till en slät puré.

2
Borsta eller skrapa musselskalen rena och dra bort skägget. Knacka musslorna i diskbänken om de är öppna. Stängs de inte är de döda och ska inte ätas. Skölj musslorna väl.

3
Bryn lök, vitlök och timjan i olivolja i en stor kastrull med lock, cirka 4 liter. Tillsätt vin och vatten, låt det koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock på hög värme cirka 5 minuter, skaka kastrullen då och då. Sila av vätskan i en kastrull, tillsätt grädde och låt koka upp.

4
Smält smöret i en panna och stek fiskbitarna på medelhög värme, 3-5 minuter på varje sida.

5
Servera fisken med musslor, sås och rotselleripuré och eventuellt lite färsk timjan.

Kommentarer