Auberginegratäng med mozzarella (Mitt kök)



Auberginegratäng med mozzarella (Mitt kök)

Ingredienser

4 portioner

cirka 1 kg aubergine
salt
olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg tomater
1 krm chiliflakes
2 mozzarellaostar
2 dl riven pecorino eller parmesanost

Så här gör du
75 minuter

Skär auberginen i tunna skivor på längden. Lägg dem på en skärbräda och strö över lite salt. Låt stå och dra i cirka 20 minuter. Torka av skivorna.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla aubergineskivorna med olivolja på båda sidor. Lägg dem på en plåt med bakplåts­ papper. Rosta i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, vänd dem efter halva tiden.

Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i grova bitar.
Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Låt vitlöken och chilin fräsa med en stund på slutet. Blanda i tomaterna. Fräs tills vätskan kokat in och det är en tjock tomatsås. Smaka av med salt.

Skär mozzarellan i tunna skivor.
Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, och parmesanost i en smord ugnsfast form. Börja med aubergine och avsluta med ett lager aubergine, tomatsås och parmesanost.
Baka i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Kommentarer